واکسن بزنیم یا نزنیم؟

نگرانی مردم در رابطه با عوارض پس از دریافت واکسن کووید-19 با شنیدن شایعاتی در فضای مجازی بیشتر شده است و این موضوع باعث طرح این سوال در ذهن مردم شده است که آیا واکسن بزنیم یا نزنیم؟

در برخی موارد به دلیل باردار بودن بانوان و یا مبتلا بودن افرادی به بیماری های خاص این نگرانی بیشتر است. اما آیا عوارض واکسن کووید-19 واقعا جدی و خطرناک است ؟ ایمنی واکسن کرونا چقدر است و در چه شرایطی می توان واکسن زد ؟آیا افراد مبتلا به بیماری های خاص و زنان باردار نباید واکسن کرونا دریافت کنند ؟ عوارض پیش آمده پس از واکسن به چه صورت است؟
واکسن کووید-19 ماده ای ایمن و پراهمیت برای کنترل و از بین بردن شیوع ویروس کرونا می‌باشد.
واکسن های کووید-19 سیستم ایمنی بدن را در مقابله با عفونت ناشی از این ویروس آموزش می دهند تا در مقابله با حجم بالای ویروس آمادگی کافی را داشته باشند. دریافت واکسن کووید-19 موجب محافظت و کاهش ابتلا به این ویروس می‌شود. ایمن بودن در مقابل ویروس کرونا بسیار پر اهمیت است زیرا برای بعضی از افراد، ابتلا به ویروس کووید-19 سبب ابتلا به نوع حاد بیماری و حتی مرگ می شود.
پزشکان باور دارند بهترین واکسن کووید-19 در دسترس ترین آن هاست و به لحاظ تفاوت نام شرکت های مختلف نمی توان انجام واکسیناسیون را به تاخیر انداخت. درحقیقت این موضوع که تمام واکسن های تأیید شده در جهان ، تاثیر چمشگیری در ایجاد ایمنی در برابر عوارض حاد کرونا و بستری شدن در بیمارستان هستند ، اثبات شده است.

3707052

تمام واکسن‌های کووید-19 که در حال تولید هستند، در آزمایش‌های بالینی با دقت مورد بررسی قرار می‌گیرند و فقط در صورت بی‌خطر بودن و عملکرد مناسب در کاهش احتمال ابتلا به COVID-19کووید-19 مجاز می‌شوند.
بیماری کرونا غیرقابل پیش بینی است و به‌طور جدی منجر به افزایش آمار مرگ ومیر در دنیا شده است. باید دانست گزارش هایی ازتحقیقات صورت گرفته به عمل آمده است که نشان دهنده ی تاثیر چشمگیر و ایمنی بالای واکسیناسیون کووید۱۹ است ، البته در این میان عوارض جزئی هم دیده می‌شود که نوع حاد آن واکنش‌های شدید آلرژی بسیار نادر هستند ولی این موارد نمی‌توانند دلیلی برای پیشگیری از واکسیناسیون شوند. براساس اطلاعاتی که تاکنون به دست آمده دریافت واکسن کووید-19 می‌تواند بهتر از پرهیز از آن باشد ولی در کنار این موضوع افرادی که مبتلا به بیماری های خاص و یا شرایط خاصی هستند حتما با مشورت پزشک واکسینه شوند.
علیرضا ناجی ، رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی عنوان کرد: « سبک زندگی ماشینی، کم تحرکی در اندام‌ها، کشیدن سیگار، استفاده از قرص‌های هورمونی ضدبارداری و یا ابتلاء به کرونا هزاران برابر خطرات بیشتری در مقایسه با واکسیناسیون و عوارض نادر و احتمالی آن دارد.»
دکتر فاضله حیدریان ، عضو انجمن علمی طب سنتی ایران ، در رابطه با شرایط دریافت واکسن کووید-19 توسط گروه هایی از افراد جامعه اینچنین گفت : «افرادی که سابقه وجود لخته در خون دارند ، چه در حال مصرف دارو باشند و چه دارویی مصرف نکنند و همچنین افرادی که وزن خیلی بالایی دارند (BMI بالای 35) فقط با مشورت پزشک متخصص می توانند اقدام به دریافت واکسن کووید-19 کنند. افرادی که مصرف کننده داروی سرکوب کننده ایمنی هستند مانند کسانی که پیوند عضو انجام داده اند و یا کسانی که دچار بیماری های خودایمنی مانند ام اس (MS) ، لوپوس (SLE) ، آرتریت روماتوئید و سایر بیماری های خودایمنی هستند ، با مراجعه به پزشک و کنترل بیماری با مصرف داروهای سرکوب کننده ایمنی می توانند واکسن کووید-19 را دریافت کنند. افرادی هم که دچار بیماری های خاص مثل دیابت ، نارسایی کلیوی ، نارسایی کبدی و... هستند و باید داروی خاصی مصرف کنند حتما باید قبل از دریافت واکسن کووید-19 با پزشک خود مشورت کنند.»
حیدریان در ادامه گفت : «افرادی که در فاصله حدود یک ماه سابقه جراحی قبلی داشته اند یا در عرض یک تا دو ماه قبل دچار بیماری حادی شده اند که نیاز به بستری یا استراحت طولانی مدت داشته اند نیز نباید بدون مشورت با پزشک واکسن کووید-19 را دریافت کنند .»
او افزود : «در بعضی از موارد نیز برای دریافت واکسن کووید-19 باید احتیاط کرد. مشورت با پزشک نیاز است، زیرا ممکن است پزشک نسبت به شرایط افراد ، از بین 4 واکسنی که در ایران در دسترس است واکسن مناسب را پیشنهاد دهد تا واکسیناسیون برای این دسته از افراد بدون عارضه باشد. مهمترین مورد، افرادی هستند که سابقه شوک آنافیلاکسی یا سابقه آلرژی شدید به هر چیزی مانند غذاهای خاص ، داروهای خاص ، آنتی بیوتیک ها و موارد دیگر را دارند. پس افرادی که سابقه آلرژی شدید دارند حتما تحت نظر پزشک باید نوع واکسن را انتخاب کنند، همچنین برای واکسینه شدن باید مرکزی را انتخاب کنند که امکانات بررسی شرایط بیمار و احیای بیمار وجود داشته باشد ، و بعد از دریافت واکسن باید به مدت 30 دقیقه در آن مرکز تحت نظر قرار بگیرند تا اگر دچار علائم آلرژی یا شوک شدند، درمان لازم را دریافت کنند. اگر فردی در دوز اول واکسیناسیون به یک نوع واکسن ، واکنش شدید (در حد مرگ) نشان دهد، در دوز دوم واکسیناسیون دیگر نباید از آن نوع واکسن استفاده کند.»
دکتر حیدریان در پایان اضافه کرد : «طب سنتی نیز مانند پزشکی مدرن ، انجام واکسیناسیون را برای جلوگیری از ابتلا به کرونا و همه گیری آن ضروری می داند.»
در مورد زنان باردار هم با وجود اینکه بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به کرونا هستند و ضمن اینکه احتمال شدت بیماری در زنان باردار نسبت به سایر افراد بیشتر است ولی به دلیل انجام نگرفتن تحقیقات کافی در این مورد سازمان بهداشت جهانی توصیه کرده است فقط زنان بارداری که ریسک ابتلا به بیماری در آنها زیاد باشد ، برای مثال بانوان بارداری که در گروه‌های پرخطر هستند یا شغلشان به‌گونه‌ای است که با افراد زیادی در تماس باشند ، می‌توانند با مشورت پزشکشان واکسن کووید ۱۹ را دریافت کنند.

hnjk

عوارض جانبی رایج پس از واکسیناسیون به این صورت است:
بر روی بازویی که تزریق واکسن صورت گرفته است: درد ، قرمزی ، التهاب و تورم
و عوارض کلی واکسن کرونا در بدن: خستگی ، سردرد ، درد عضلانی ، لرز ، تب ، حالت تهوع
نکته بسیار مهم این است که برخی افراد برای کاهش درد یا ترس از لخته شدن خون بعد از تزریق واکسن بدون مشورت پزشک ، قرص استامینوفن یا آسپرین یا داروی دیگری مصرف می کنند که کار بسیار خطرناکی است. همزمان با واکسینه شدن ، برای کاهش عوارض موقت واکسن نباید دارویی مصرف شود زیرا عوارض این کار از عوارض خفیف واکسن به مراتب بیشتر است.

تا زمان پایان واکسیناسیون تمام افراد جامعه، حتی افراد واکسینه شده باید در مکان‌های عمومی اقدامات احتیاطی مانند استفاده از ماسک، رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی، جلوگیری از ازدحام جمعیت، ایجاد تهویه مناسب فضا و شستن مرتب دستان را ادامه دهند.
های فن تک از شما دعوت می کند جهت بحث در مورد این مقاله ، دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.


چاپ