ششمین پرواز هلی کوپتر نبوغ با لحظات دلهره آور

هلیکوپتر مریخی نبوغ ناسا ششمین پرواز را در سیاره سرخ انجام داد ، ولی به دلیل ناهنجاری غیرمنتظره ای در کنترل پرواز تقریبا در حال سقوط بود که خوشبختانه توانست فرود موفقی بر سطح سیاره مریخ داشته باشد .

در ابتدا طول مأموریت برنامه ریزی شده برای هلی کوپتر نبوغ 30 روز بود که پس از انجام حداکثر پنج پرواز به پایان می رسید، اما عملکرد بسیار خوب نبوغ باعث شد ناسا ماموریت نبوغ را تمدید کند. ناسا ادامه ی مأموریت نبوغ را فاز نمایش عملیات (Demontration Operation) عنوان کرد.
در 90 مین سول (روز مریخی) مأموریت مریخ نورد استقامت ناسا که از 18 فوریه سال 2020 در دهانه‌ی «جزرو» (Jezero) شروع شده بود، هلی کوپتر نبوغ ششمین پرواز کلی خود را انجام داد. هدف از طراحی اولین پرواز هلیکوپتر نبوغ در فاز جدید عملیاتی بررسی ویژگی‌ های جدید سطح مریخ و توانمندی هلی کوپتر نبوغ به عنوان راهنمای مریخ نورد استقامت بود . این پرواز در روز ۲۲ مه (۱ خرداد) انجام شد.
مطابق برنامه ریزی انجام شده ی ششمین پرواز ، هلی کوپتر ۱٫۸ کیلوگرمی نبوغ می بایست ابتدا به ارتفاع 10 متری (33 فوت) صعود کند ، سپس با سرعت 4 متر در ثانیه (9 مایل در ساعت) ، 150 متر (492 فوت) به جنوب غربی حرکت کند و سپس همزمان با ثبت عکس‌هایی از نمای غربی ، 15 متر (49 فوت) به سمت جنوب حرکت کند و در نهایت ۵۰ متر (164 فوت) را به سمت شمال شرقی پرواز کند و فرود بیاید.

Ingenuity Flight on Mars Illustration

اما تله متری ( فرآیند جمع آوری و انتقال اطلاعات ازیک یا چند ایستگاه غیرقابل دسترس ) از پرواز ششم نشان داد که تا ابتدای مرحله150 متری ، پرواز بدون هیچ مشکلی انجام شده است ، اما ۵۴ ثانیه پس از پرواز، نبوغ شروع به تنظیم سرعت و کج شدن به جلو و عقب در یک الگوی نوسانی می کند و همچنین مشکل ایجاد شده سبب می شود جریان تصاویر از دوربین ناوبری به رایانه‌ی داخلی قطع گردد.
به گفته ی هاوارد گریپ (Håvard Grip) «این ناهنجاری سبب از بین رفتن یک عکس ناوبری شد که در نتیجه باعث شد تا تمام تصاویر بعدی دوربین ناوبری با برچسب زمانی اشتباه به رایانه ارسال شوند.»
او افزود : «پس از این مرحله ، هر بار که الگوریتم ناوبری، اصلاحی را بر اساس یک عکس ناوبری انجام می‌داد در حقیقت براساس اطلاعات نادرست مربوط به زمان تصویربرداری کار می‌کرد. این ناسازگاری‌های به وجود آمده ، به طور قابل ملاحظه ای اطلاعات مورد استفاده برای پرواز هلی کوپتر را تخریب می‌کند و در نتیجه باعث اصلاح مداوم تخمین‌ها برای پاسخگویی به خطاهای فانتوم (افزایشی) می‌شود. بنابراین نوسان‌های بزرگی به وجود آمد. چالش بزرگ برنامه ریزی نشده ی دیگر در پرواز ششم نبوغ این بود که نبوغ در طول پرواز بیش از ۲۰ درجه به پهلو و جلو منحرف شد و جهش هایی را نیز در مصرف برق تجربه کرد . با وجود این لحظات تنش زا ، هلی کوپتر مریخی نبوغ توانست ماموریت خود را به پایان برساند و به سلامت در حدود 5 متری نقطه ی در نظر گرفته شده برای فرود بنشیند.
گریپ در ادامه نوشت: «به معنای واقعی کلمه، هلی کوپتر نبوغ با این شرایط پرتنش که ما عمدا برنامه ریزی نکرده بودیم ، دست‌وپنجه نرم کرد و در حالی که پرواز می کرد ، آسیب‌پذیری زمان‌بندی را که باید آن را درنظر می‌گرفت، شناسایی کرد و از چندین روش هم سلامت سیستم را تأیید کرد .»
در طول پنج پرواز اول انجام شده توسط هلیکوپتر نبوغ ، مریخ نورد استقامت با آن همراهی می کرد و از پرواز و ماموریت های نبوغ تصویربرداری می کرد ولی پرواز ششم نبوغ ، اولین پروازی بود که مریخ نورد استقامت تصویری از نبوغ ضبط نکرد زیرا در حال تمرکز برای مأموریت اصلی خود یعنی جست وجوی حیات میکروبی در مریخ بود ، اما همچنان به عنوان یک واسطه برای ارسال اطلاعات ثبت شده از هلی کوپتر نبوغ به پایگاه زمینی کمک کرد و روز بعد هم عکسی از هلی کوپتر نبوغ فرستاد که سلامت آن را پس از پرواز پر تنش ششم نشان می داد.

 

ناسا تصاویری مربوط به سول (روز مریخی 92 )را در 24 می 2021 که توسط مریخ نورد استقامت ثبت شده بود منتشر کرد، این تصاویر نشان می دهد که نبوغ در مکان جدید خود، ایمن است. این پرواز ثابت کرد که نبوغ از قدرت زیادی برخوردار است و توانایی انجام پروازهای بیشتری را در روزهای آینده دارد. ناسا 28 مه (7 خرداد) نیز تصاویر ثبت شده توسط هلی کوپتر نبوغ از پرواز خارج از مسیر برنامه ریزی شده را منتشر کرده است. با تجزیه و تحلیل این اطلاعات دانش ما در آینده در مورد پرواز هلی کوپترها در مریخ افزایش می یابد.

های فن تک از شما دعوت می کند جهت بحث در مورد این مقاله ، دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید.


چاپ